top of page

5 yoga houdingen die kunnen helpen bij de uur omschakeling

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Vraag je af wat voor zin het heeft om elk jaar tweemaal het uur vooruit of achteruit te draaien ?Wanneer we een uur "vooruitdraaien" om de wintertijd te beëindigen, of terugdraaien om de zomertijd te beëindigen, kan het verleidelijk zijn om de tijdsverandering als een zegen te beschouwen vooral na de zomer.

We krijgen er tenslotte een uurtje extra slaap bij!


In maart is het is echter belangrijk om te erkennen dat de tijdsverandering echt desoriënterend kan zijn omdat we een uurtje 'kwijt' zijn.


Of u nu een nachtbraker of een ochtendmens bent, er is een kans dat u door het einde van de wintertijd symptomen ervaart zoals mistigheid, vermoeidheid, rusteloze energie in de avonduren, verstoorde slaap en prikkelbaarheid. Het goede nieuws? Je kunt je yoga en qigong beoefening gebruiken om het ritme van je lichaam aan te passen en de overgang te vergemakkelijken.


Zomertijd / Wintertijd en yoga: een TCM-perspectief

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) zijn er 12 orgaansystemen en de energie van elk orgaan is wat we "actief" noemen gedurende een periode van twee uur, wat een 24-uurs klok of energiecyclus door het hele lichaam geeft.


Het TCM-perspectief voor een goede bedtijd is ergens vóór 23.00 uur, zodat de lever- en galblaasenergie niet wordt verstoord. De lever en galblaas zijn actief vanaf 23.00 uur. tot 3 uur 's nachts, en ze zijn de "rechter" en "generaal" van lichaam en geest: de lever maakt plannen en strategieën mogelijk, terwijl de galblaas beslissingen neemt en duidelijke oordelen velt. Als je in deze tijd wakker bent, zou je deze eigenschappen in jezelf kunnen belemmeren.Wanneer de wintertijd eindigt, is er een uur minder bedtijd, voorafgaand aan de overstap. Dus om ons lichaam te helpen zich aan te passen aan deze nieuwe "klok", zullen we ons concentreren op yogahoudingen die de energie van de lever- en galblaaskanalen in beweging brengen, onze geest kalmeren en alle stress van onze dag wegnemen. Een stimulatie van de nieren door middel van compressie, in onze laatste houding, zal ook het secundaire systeem van ritmebeheersing helpen: de bijnieren. (Let op, terwijl TCM de bijnieren niet herkent, integreren we de bijnieren met de nieren in de moderne kijk op TCM).


Voordat je begint

Ik raad aan om deze reeks twee uur voor je favoriete bedtijd te doen (aangezien dit zou overeenkomen met een uur voor je bedtijd, voorafgaand aan de tijdsverandering). Dit zorgt voor een soepelere overgang in je lichaam en geest.


Zorg ervoor dat de kamer helder verlicht is, wat communiceert met de pijnappelklier om de afscheiding van melatonine te vertragen en slaperigheid te verminderen. Je hebt een deken, blok en muurruimte nodig.


TCM-geïnspireerde yoga voor het einde van de zomertijd en het einde van de wintertijd


1. Uttanasana (staande voorwaartse buiging)

We beginnen met een eenvoudige voorwaartse buiging, waardoor een zachte decompressie van de nek en ruggengraat mogelijk is. Met een rustige ademhaling begin je de inhoud van je geest op de grond te voelen druppelen, waarbij je je losmaakt van al het overdenken dat je misschien aan het doen bent. Laat de zwaartekracht hier het werk doen terwijl je begint te ontspannen van je dag.


How-to: plaats je voeten op heupbreedte uit elkaar. Met een zachte buiging in je knieën, scharnier je heupen terwijl je naar voren vouwt, waarbij je je buik naar je dijen brengt. Pak tegenovergestelde ellebogen vast en ontspan je nek. Je hoeft niet helemaal tot de knie te gaan. Buig volgens jouw lichaam. Blijf hier 1 minuut.2. Flow: gedraaide lage uitval naar verlengde zijhoek (5 keer)

In deze stroom creëren we een beetje warmte terwijl we het zijlichaam en galblaaskanaal stimuleren. We creëren warmte om rusteloze energie, prikkelbaarheid en overactiviteit in de geest een uitlaatklep te geven. Met de twist stimuleren we zachtjes de lever, waardoor zijn andere functie - de vrije stroom van energie door het hele lichaam - behouden blijft.


Houd 3 minuten vast en herhaal deze stroom aan de andere kant.


3. Baddha Konasana (gebonden hoekhouding) met acupressuur

Om het zenuwstelsel te kalmeren en de geest tot rust te brengen. We zullen twee acupressuurpunten toevoegen om stress te verwijderen, de energie van het lichaam te verankeren en het bewustzijn te aarden in het heden (niet hoe laat het vroeger was).


How-to: Kom tot een zittende positie en breng de zolen van je voeten naar elkaar toe terwijl je je knieën opent. Adem in om je ruggengraat uit je bekken te strekken; adem uit terwijl je je romp naar voren leunt. Houd een diepere, langzamere ademhaling van een inademing van 4 tellen en een uitademing van 4 tellen terwijl je hier blijft. Wijzig door uw voeten weg te bewegen van uw bekken.


Om het acupressuurpunt toe te voegen: Pak uw voet vast zodat uw duim zich in de holte net onder de bal van uw voet bevindt, in lijn met de 2e en 3e teen (het nier-1 punt) en uw vingers grijpen tussen uw 1e en 2e tenen (de lever-3 punt). Grijp uw vingers en duim bij elkaar om de punten te stimuleren terwijl u hier 3 minuten blijft.4. Figuur vier bij de muur

In deze houding zullen we onszelf nog verder laten ontspannen terwijl we de hulp van een muur gebruiken. We zullen toegang krijgen tot de bilspieren en heupen om langdurig zitten of staan tegen te gaan, waardoor we uiteindelijk in een rustgevende toestand kunnen komen. Ga hier door met de langzamere ademhaling van een inademing van 4 tellen en een uitademing van 4 tellen.

Op foto zittend maar kan liggend


5. Viparita Karani (benen-op-de-muur-

We eindigen deze minireeks met de belangrijkste pose voor slapeloosheid. Deze houding keert de bloed- en lymfestroom om, kalmeert de geest en stimuleert, samen met een blokkade onder het heiligbeen, de nieren. In de moderne kijk op TCG zijn de nieren en de bijnieren gecombineerd, dus door de nieren te stimuleren, helpen we ook de bijnieren om zich aan de nieuwe tijd aan te passen.


Hoe : Breng beide voeten naar de muur en druk tegen de muur om je heupen op te tillen. Plaats een blok op het laagste niveau onder je lage rug/sacrum. Pas de afstand van uw bekken tot de muur aan uw lichaam aan. Strek je benen recht omhoog tegen de muur en breng je bewustzijn in je lichaam. Scan op grijpgebieden, verzacht vervolgens eventuele krappe plekken en laat ze los. Begin met een zachte Ujjayi-ademhaling om je zenuwstelsel te resetten. Blijf maximaal 5 minuten.


Ik wens je een goede overgang tijdens de uurwisseling en laat je hieronder even weten of het voor jou werkt ?


Patricia , energetix yoga team

50 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Gerelateerde producten

bottom of page