6 redenen om yogablokken te gebruiken
top of page

Join the Club

Join our email list and get access to specials deals exclusive to our subscribers.

6 redenen om yogablokken te gebruiken


In mijn vorige blog kon je lezen hoe je bij jou thuis jouw eigen yogaplek kan maken.


Eén van de tools die je nodig kan hebben zijn yogablokken.


VERLENG - VERBREED - RELAX


6 MANIEREN om yogablokken te gebruiken


Als je nog nooit eerder yoga deed dan vraag je je misschien af wat die blokken zijn die je in onze shop ziet liggen of bij jouw yogaleraar. En waarvoor dienen ze ?


Een yogablok is meestal gemaakt uit gerecycleerde foam, kurk of hout. Ze bestaan in verschillende formaten. De meest gebruikte zijn deze van Manduka en de kurken versie van Chin Mudra.



Misschien ben je ook wel te verlegen om een blok te vragen tijdens de les omdat je niet weet hoe je hem moet gebruiken of misschien omdat je denkt dat als je een blok zou vragen de houding in de ''easy' manier gedaan zou worden. Maar niets is minder waar.

Elke houding is geen doel op zich maar een opportuniteit om je bewustzijn wakker te maken en jouw lichaam en geest op een progressieve manier te verdiepen. Dan ervaar je dat de blokken je helpen, ondersteunen in het proces.

Yogablokken verbeteren jouw yoga ervaring want :

- ze maken de houding toegankelijker (misschien dacht je dat je ze nooit ging kunnen)

- je hebt een ander perspectief in de houding met een blok

- zorgen voor een zachte, vriendelijke en ondersteunende opening van tijdens herstellende houdingen.


HOE GEBRUIK JE ZE ?



1. als ondersteuning bij stijve heupen en zittende houding


Als je stijve heupen hebt dan kan zelfs de 'easy' pose niet echt comfortabel zijn. Als je de Sukhasana op de grond doet door onder elke knie een blok te steken dan geef je jouw benen rust. Jouw heupen hoeven dan niet geforceerd te openen en zo ontspan je spieren en gewrichten en ontlast je jouw rug. Met happy heupen en rug zal je zonder stress in deze 'gemakkelijke' houding kunnen blijven zitten.



2. Help jouw knieën, geef ze ruimte


Om op de knieën te gaan zitten moet jouw knie gewricht buigen. Sommige knieën vinden het niet fijn om diep te buigen zoals in de Virasana (Hero) pose. Door één of twee blokken tussen jouw hielen te zetten ga je hoger zitten en is de vereiste buiging minder. Dit vermindert spanning op jouw knie waardoor je comfortabeler zit in deze houding.



3. Bouw stap voor stap jouw evenwicht op in staande houdingen


Op één been blijven staan kan al een hele uitdaging zijn. Soms helpt het met een beetje steun maar je kan bijvoorbeeld in Warrior III pose gaan staan, met jouw armen die naar de grond reiken, polsen onder de schouders en een blok onder elke hand te zetten. Na enige tijd zal je je klaar voelen om een blok weg te nemen en stilaan zal jouw lichaam krachtiger worden om sterk te staan.



4. Breng de vloer dichter naar je toe


In sommige houdingen zoals deze intense zij stretch pose waarbij je voorwaarts buigt en de grond zou moeten raken. Afhankelijk van de flexibiliteit van jouw spieren en gewrichten kan dit zelfs onmogelijk zijn in het eerste jaar. Je zal ofwel je rug te veel bol trekken of je knieën buigen. Dus waarom zou je te ver buigen als je vloer naar je toe kan brengen ? Met een blok natuurlijk. Je kan ze onder je handen plaatsen en je rug zoveel mogelijk proberen te strekken. Je kan ook meerdere blokken op elkaar leggen. Neem de tijd om te experimenteren en zoek uit welke hoogte ideaal is om pijnvrij in de houding te staan.


5. Verplaats jouw perspectief


Door blokken te gebruiken ga je misschien eens pose uit proberen die je anders nooit zou doen. Neem bijvoorbeeld Triangle pose, het gaat er niet om om jouw hand op de grond te krijgen maar door een blok te gebruiken ga je andere spieren gebruiken , een betere houding de kans geven en zo stilaan helemaal tot beneden te komen.



6. Maak het lichaam op een zachte manier open


Herstellende oefeningen zijn bedoeld om lichaam en geest te ontspannen en te herstellen. Een blok kan dienen om op te rusten waardoor je lang in een houding kan blijven en volledig te ontspannen.



Heb je meer informatie nodig omtrent het gebruik van blokken en welke je best kiest, spring gerust binnen bij La Bahia, Patricia of Serge adviseren je graag.





Wees geduldig. Niemand wil dat je te snel vooruit gaat. Aanvaard. Adem. Relax. Herstel


#yogablok#restorativeyoga#foreveryoung#qigong#yogalife#andersgezond#


106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

La Bahia Destelbergen , experten in gezondheid van binnen en stijlvolle schoonheid van buiten
Yoga en wandelkleding en accessoires, magneetsieraden en wellness, natuurlijke aloe vera producten

FREE FLOWING FASHION FOR FREE SPIRITS

bottom of page