Gua Sha - Wat ?

Ik krijg dagelijks de vraag wat Gua Sha nu eigenlijk is. Want op het internet vind je de meest angst aanjagende foto's alsof het lijkt dat je op de pijnbank hebt gelegen. Maar niets is minder waar !


Als acupressuur therapeute behandel ik al jaren verschillende en uiteenlopende aandoeningen. Maar in de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt zeer veel belang gehecht aan preventie.


En wie wil nu niet lang gezond blijven ? Dit gaat niet vanzelf, daar moet je soms een kleine inspanning voor doen.


Lees hier verder wat deze eeuwenoude techniek inhoudt. Zelf combineer ik myofasciale technieken met de Guasha. Een behandeling kan heel kort zijn maar soms ook een uurtje duren.


Gua Sha is een Oost-Aziatische helende schraap techniek massage gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde.


Gua betekent schrapen of wrijven. Sha betekent ‘roodachtig, verkleuring, slib of ophoping.


Gua sha heeft als doel opgeslagen afvalstoffen in het bindweefsel, de spieren en gewrichten te verwijderen. Hierdoor wordt de doorstroom van bloed in het lichaam bevorderd en kan de Chi (= levensenergie) beter stromen en voel jij je vitaler.


Een gua sha behandeling gaat overmatig verzuring van spieren tegen en kan zo ontstekingen in de gewrichten verminderen.


Daarnaast verlicht Gua sha schrapen pijn in het lichaam. Niet alleen het lichaam herstelt maar ook mentaal en emotioneel ervaar je meer rust.


Gua sha behandeling gebeurt met een speciale schraper over de huid waarop olie is aangebracht. Een manier om onzichtbare stagnaties in het lichaam zichtbaar op de huid te laten verschijnen.

Deze onzichtbare stagnaties zijn afvalstoffen die opgeslagen zijn in het bindweefsel, de spieren en de gewrichten. Je kan hierdoor veel klachten krijgen.


Gua sha heeft een positief effect op het lichaam. Het stimuleert het ontgiftingsmechanisme, zodat het lichaam de losgemaakte afvalstoffen kan afvoeren. Bloed en energie kunnen weer vrij stromen waardoor je weer lekkerder in je vel zit.


In combinatie met yin yoga voelen mensen die regelmatig spanning of stress ervaren, vaak in hun hoofd zitten of een drukke baan hebben zich extra ontspannend na een gua sha behandeling.