top of page

Hoe onderhoud ik mijn yogamat ?

Je bent wellicht ook meer en meer thuis beginnen oefenen. Hetzij door online lessen te volgen of om gewoon jouw routine verder te zetten.


Je hebt geinvesteerd in een goede, stevige en duurzame yogamat. Maar hoe zorg je ervoor dat deze (levenslang) meegaat ?


Het hangt in de eerste plaats af van het materiaal. Een matje van 3,99 euro uit een discounter kan geen lange levensduur beschoren zijn. Maar je hebt een semi- of professionele mat.


Hoe onderhoud je deze het beste ?


Iedere yogamat heeft een antisliplaag. Je wil namelijk niet wegglijden tijdens een houding.  Het is een kunst om je mat schoon te maken met een product dat bacteriën doodt, maar de grip van je matje niet aantast.


De makkelijkste manier om je yogamat schoon te maken is met een speciale yogamat cleaner. Deze spray is geschikt voor natuurrubberen yogamatjes en zorgt naast de nodige hygiëne voor behoud van kleur en het herstel van de grip en het vochtgehalte van de yogamat. De spray bevat geen alcohol en fosfaten en werkt antibacterieel.

Als je hotyoga doet waarbij je veel zweet, kun je het best standaard een flesje spray in je sporttas bewaren. Huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn doorgaans niet geschikt om je yogamat mee schoon te maken. Sommige bestandsdelen in traditionele schoonmaakproducten, kunnen het materiaal, de antisliplaag en de kleur aantasten. Met een speciaal ontwikkelde mat spray loop je dat risico niet.


Wie wil, kan zelf een mat cleaner maken met gedemineraliseerd water en een eigen selectie van essentiële olieën. Via Google kun je verschillende recepten vinden.   ONTDEK HIER ONZE MAT SPRAY !

Na je yogasessie en je schoonmaakbeurt laat je alles even drogen en rol je daarna je matje op. Voorkom dat je matje geplooid blijft liggen, want dat kan blijvende vouwen veroorzaken. Verder bewaar je je mat best op een donkere, koele plaats.


Een yogatas vormt een ideale bescherming tegen zonlicht.  Zonlicht zorgt er namelijk voor dat het materiaal en soms ook de kleur aangetast wordt.  Vooral de matjes gemaakt van (natuur)rubber, zoals de travel mat, de studio mat en de rubber-jute mat, “drogen uit” en verliezen hun grip-laagje door langdurige blootstelling aan de zon. Hou jouw mat ook uit de buurt van jouw lieve hond en kat want zou houden van het materiaal om hun nagels in te zetten en dat wil je natuurlijk niet.


Een yogamat mag leven. Hoe meer je je matje bovenhaalt, hoe meer je dit ook zal zien. Het is helemaal normaal dat je na enkele maanden - of jaren - gebruikssporen ziet. Je matje evolueert mee met jouw practice.


De levensduur hangt af van het type mat, het gebruik en  het onderhoud. Als je je mat goed verzorgt, kun je perfect een aantal jaren op dezelfde mat oefenen. Zie je scheurtjes in het materiaal? Heb je minder grip dan voorheen? Dan wordt het misschien tijd om een nieuwe mat aan te schaffen. 


Vraag het ons gerust, want jouw mat groeit mee met jouw practice. Namasté


Patricia en Serge

Yoga experten bij LA BAHIA

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page