top of page

Join the Club

Join our email list and get access to specials deals exclusive to our subscribers.

Hoe vaak moet ik mijn yogamat reinigen ?

Bijgewerkt op: 14 apr. 2020


Schoonmaken en reinigen yoga mat

Bij regelmatig gebruik van een yoga mat is het niet te voorkomen dat de mat vuil wordt. Wanneer je de mat graag in goede conditie wilt houden en veilig yoga wilt blijven beoefenen is het belangrijk om deze regelmatig te reinigen. Oppervlakkig schoonmaken van een yoga mat is mogelijk door na elke yogasessie de mat af te nemen met een licht vochtige doek. Daarnaast is het is belangrijk dat je de mat eens in de twee tot zes maanden voorziet van een grondige hygiënische dieptereiniging.

Yogamatten van verschillende materialen

Bij LA BAHIA zijn yogamatten van uiteenlopende merken verkrijgbaar. Je kunt hierbij denken aan matten van merken, zoals:Yogoja, Yogi Yogini, chin Mudra, yogistar. De matten zijn gemaakt van verschillende materialen, waardoor elke yogamat weer een andere behandeling nodig heeft als het op reinigen aankomt. We geven je daarom graag advies over het schoonmaken van yogamatten van diverse merken en materialen.

PVC yogamatten

PVC matten zijn de sterkste yogamatten die er zijn en daarom worden ze ook vaak gebruikt voor professionele doeleinden. Ze zijn dankzij het materiaal gemakkelijk schoon te maken. De matten uit de Manduka PRO-serie zijn gemaakt van dit sterke materiaal. Elke mat die gemaakt is van PVC moet eerst stroever gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door de mat eerst één of twee keer goed te boenen met een zogenaamde Vileda spons en een sopje van water met een paar druppels natuurlijk wasmiddel (bijvoorbeeld van Ecover).


Reinigingsmiddel voor PVC yogamatten

Als je een PVC mat grondig wilt reinigen, kun je gebruik maken van een yoga mat cleaner zoals bijvoorbeeld de speciale Manduka's All-Purpose Mat Wash (mat renew). Het is daarnaast ook mogelijk om te kiezen voor een ander reinigingsmiddel, maar houd er wel rekening mee dat dit een reiniger is waar geen oplosmiddel aan is toegevoegd en dat er geen azijn in de ingrediëntenlijst voorkomt. Azijn kan namelijk zorgen voor melkachtige en doffe plekken op yogamatten die gemaakt zijn van PVC.


Reinigen van de Manduka PRO-serie matten

De matten van de Manduka PRO-serie zijn te reinigen door gebruik te maken van een zachte spons, doek of borstel. Door zachte scrubbewegingen te maken in combinatie met het milde reinigingsmiddel zul je de mat eenvoudig hygiënisch schoon krijgen.


Hoe je yogamatten van PVC laat drogen

Na afloop van de reiniging is het belangrijk om de matten te laten drogen in een goed geventileerde ruimte of hang ze in de zon te drogen. Houd er, vooral bij de Manduka PRO-serie matten, wel rekening mee dat de matten niet te drogen worden gehangen aan een waslijn gemaakt van scherp materiaal. Dit kan namelijk lelijke strepen veroorzaken op de mat. Let op: Drogen in de zo is alleen geschikt voor PVC yogamatten en niet voor matten gemaakt van Rubber, TPE of organisch katoen. Bij de andere materialen als PVC kan de zon de mooie eigenschappen aantasten.


100% natuur rubber yogamatten

De matten uit de Yogoja serie, zijn gemaakt van 100% natuurrubber. Het verschil tussen de matten van de verschillende merken is dat de matten een gesloten celstructuur aan de bovenzijde hebben.. Dankzij de zeer dunne absorberende toplaag zal het vocht dat in de mat komt tijdens het reinigen na afloop snel erdampen, waardoor deze zeer snel droog zal worden.
Reinigen van de Manduka eKO-serie yogamatten

De matten van de Manduka eKO-serie kunnen het beste gereinigd worden met 50% organische appelazijn in combinatie met 50% water. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een yoga mat cleaner, zoals bijvoorbeeld de Natural Rubber Mat Wash. Het schoonmaken van de Manduka eKO-serie matten kan het beste door middel van een doek, spons of zachte borstel. Er wordt sterk afgeraden om de matten te reinigen in een bad, onder de douche of in de wasmachine.


Hoe je de 100% natuur rubber matten laat drogen

Laat de matten die gemaakt zijn van 100% natuur rubber altijd drogen in een goed geventileerde ruimte. De matten kunnen opgehangen worden of plat neergelegd worden. Houd er rekening mee dat je de mat nooit laat drogen in in direct zonlicht. Dit kan onherstelbare schade aanrichten aan het natuur rubber.


Matten van 100% organisch katoen

Matten van 100% ecologisch katoen. Dankzij het materiaal zijn deze matten zeer geschikt voor vormen van yoga waarbij je veel zweet, zoals bijvoorbeeld Bikram Yoga.


Schoonmaken van een yoga mat van Organic Cotton

De Organic Cotton mat kan het beste met de hand gewassen worden met een mild wasmiddel op een temperatuur van 30 graden. Vervolgens kun je de mat het beste ophangen om goed te laten drogen. Hang de yoga mat goed uit, zodat er geen lelijk strepen kunnen ontstaan.
Verleng de levensduur van jouw yoga mat

Zoals je hebt kunnen lezen bestaan yogamatten uit verschillende materialen en heeft elk materiaal en merk weer een andere behandeling nodig als het om reinigen of schoonmaken gaat. Door je goed aan de reinigingsvoorschriften te houden, kun je de duurzaamheid van jouw mat aanzienlijk verlengen en zul je voor een lange tijd plezier hebben van jouw favoriete yoga mat


#yogamat#reinigen#eco#duurzaam#70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加

La Bahia Destelbergen , experten in gezondheid van binnen en stijlvolle schoonheid van buiten
Yoga en wandelkleding en accessoires, magneetsieraden en wellness, natuurlijke aloe vera producten

FREE FLOWING FASHION FOR FREE SPIRITS

bottom of page