top of page

Hoe word ik 100 ?

Bijgewerkt op: 28 jan. 2020

Er schijnt een probleem te ontstaan in onze westerse samenleving door de stijgende 'vergrijzing'.

Dat hoor je vaak in de media. Vooral omdat onze overheid je wil laten geloven dat er geen centen gaan zijn om dit goed op te vangen.

In het Oosten hebben ze een andere visie op ouder worden. Namelijk veel aandacht voor Preventie !


Door een holistische manier van leven maak je meer kans om - gezond - oud te worden en minder afhankelijk te worden van zorgverlening.

Eén van de essentiële zaken voor een goede gezondheid is de beoefening van yoga en Qi-gong.

Wat is QI-GONG nu eigenlijk ?

Dit is een krachtige reeks van oefeningen, die al eeuwen lang door miljoenen Chinezen beoefend wordt. Je ziet het wel voor je in de parken in China waar men in groep trage bewegingen maakt.

Maar laat je niet misleiden. Qi-gong is gebaseerd op een precieze reeks van oefeningen die herhaald worden, speciaal ontwikkeld om gezondheidsvoordelen op verschillende niveau's te bieden.

Qi-gong is gemakkelijk aan te leren en plezant om te doen. Ik integreer het zelf vaak in mijn yogales. Zelfs een paar minuten per dag oefenen kan een verfrissend en verjongend effect op je hebben.

Oefen regelmatig en ervaar een krachtig effect op gans het lichaam en haar systemen :

- zenuwstelsel

- spijsvertering

- ademhaling

- spieren en gewrichten

- hormonaal systeem

- vruchtbaarheid,...

De verscheidenheid van helende resultaten, op zowel chronische als acute aandoeningen hebben in China geleid tot diepgaand onderzoek hierover.

Het doel van Qi-gong is om QI (=levenskracht) te doen bewegen, de verschillende toegangspoorten te openen door het strekken en draaien van de meridianen.

De essentie van QI gong is ontspanning en diepe ademhaling die nodig zijn om QI te activeren.

Sommige oefeningen zijn zacht en langzaam en anderen heftig en krachtig al naargelang de meridianen waarop ze dienen in te werken.

Hoe vaker en intenser je oefent , hoe beter je het doel van de bewegingen begrijpt. In het begin concentreer je je vaak op de beweging zelf en hoe je dit het beste uitvoert. Maar na een tijdje voel je de werking tijdens het oefenen en wordt het echt plezant.

Zelf oefen ik dagelijks soms 5 minuten en soms 10 minuten al naargelang de tijd. Mensen die QI-gong beoefenen geven aan dat ze na een paar lessen een positief effect ervaren in lichaam en geest. Waardoor de algemene gezondheid verbetert, stress vermindert en je gemakkelijker in het leven staat.

Qi-gong kan je alleen beoefenen maar ook in groep en als onderdeel van een Yoga of TaiChi les.

Je begint meestal met de Baduanjin of de 8 silk brocades (dit zijn oefeningen voor de interne organen).

Wil je er meer over weten ? Op YouTube zijn er verschillende goede leraars maar een echt helend effect heb je als je dit buiten in de natuur samen met andere beoefent.

Een fijne QI-dag !

Patricia

Acupressuur & guasha therapeute

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page