top of page

Medical taping bij hooikoorts

Bijgewerkt op: 10 apr. 2023

Hooikoorts is een allergische reactie op de pollen van struiken, grassen en bomen. Bij hooikoorts patiënten reageert het afweersysteem meteen zodra stuifmeel in het lichaam komt; een soort overreactie van het afweermechanisme.


Histamine komt vrij en zorgt voor de allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts zoals een verstopte neus/loopneus, niesbuien, jeukende en rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte. De bloedvaten verwijden en gaan lekken. Tevens zorgt het ervoor dat de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken.

Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem dus een belangrijke rol. De reflexologie punten van de longen in het bindweefsel liggen met name op de rug. En longpunt 1 aan het uiteinde van het sleutelbeen aan de voorkant.


Een mogelijke verklaring van verminderende klachten is de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het systeem komt tot “rust”.


Het bindweefsel speelt een grote rol bij de immunologische afweer. Het bindweefsel is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, maar behandeling is vaak nodig voor een sneller herstel van de balans. Het bindweefsel bevat veel sensoren.Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een prikkel aan het bindweefsel, waardoor het tot rust komt. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

De tape bevat geen medicinale toevoegingen en de werking lijkt dus vooral te zitten in de kalmerende werking die de tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het neurogene stelsel.


In mijn praktijk ga ik een stapje verder en ga op zoek naar onderhuidse spanningen die ik door GuaSha kan verwijderen vooraleer ik de tape aanbreng.


Deze therapie wordt bij veel patiënten positief onthaald ondanks dat er nog veel wetenschappelijk onderzoek in het westen wordt gedaan. In het Oosten weten ze beter :)


Meestal heb je twee behandelingen nodig om een seizoen door te komen.

Deze behandeling is complementair en is geschikt voor volwassen en kinderen en maakt deel uit van holistisch leven.

Met deze therapie brengen we balans in de lichaamssystemen.Maak een afspraak bij Patricia of heb je vragen ? Je kan mij contacteren via chat, mail of in onze yogashopHeb je zelf tips die je geholpen hebben, laat het even in de reacties weten.42 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Gerelateerde producten

bottom of page