top of page

Tips om je leven terug in handen te nemen.

Pandemie vermoeidheid. Pandemie burn-out. Pandemie depressie. Pandemie angst. Kunnen we dit nog omdraaien ?Er zijn mensen die beweren geen effecten van de voorbije twee jaar te hebben ervaren maar deze zijn beslist in de minderheid. Ze bestaan misschien zelfs niet. Deze pandemie periode heeft iedereen op aarde getest en uitgedaagd in alle aspecten van het leven. Familiaal, werk , relaties, thuis werk, sociaal leven, reizen, persoonlijke vrijheid... en de lijst is beslist nog langer.


Hoewel, het voelt alsof er om de hoek hoop loert. Het virus wordt onder controle gebracht en sommige gebieden in ons leven zullen weer naar 'normaal' gaan.

Ik voel me hoopvol en positief voor het komende jaar en hoewel ik geen psychologe ben kan ik je toch enkele eenvoudige en praktische tips geven die me helpen positief te blijven. En deze wil ik met je delen.

Het zijn enkele routines die me eraan herinneren om mijn balans en geluksgevoel te herstellen :


 1. ZORG VOOR JEZELF : zelfzorg is belangrijk om een gezonde relatie met jezelf te hebben. Wees je bewust van je mentale, psychische en emotionele gezondheidstoestand en je zal je goed en gemotiveerd voelen. Ontwikkel een aantal rituelen die je door de week kan doen, zoals de moeite doen om over de middag een wandeling te maken, een familielid te bellen, een ontspannend bad nemen. Want soms vergeten we door de storm van informatie aandacht te geven aan de kleine dingen die ons voldoening geven.

 2. LEEF NU : probeer je aandacht op dit moment te brengen, want het verleden is al gebeurd en kan niet meer veranderd worden. In het verleden hangen is hetzelfde als een boek herlezen en herlezen en verwachten dat de ontknoping verandert. Elke dag is een geschenk. Wat je vandaag kan bereiken is echter dan wat je verbeelding zegt.

 3. FOCUS OP POSITIEVE DINGEN : wanneer je altijd het negatieve ziet in elke situatie kan je nooit de positieve kant ontdekken. Er zit wijsheid in de volgende uitspraak : "a negative mind will never give you a positive life". Je kan niet altijd controleren wat er buiten jou gebeurt maar wel wat binnen jou plaats vindt en kies voor het positieve.

 4. LAAT JE MEEGAAN MET DE KLAPPEN : alles wat we ervaren is een mogelijkheid om ons te ontwikkelen tot een beter mens en als je dit in je achterhoofd houdt dan voel je je krachtiger en meer geïnspireerd door het leven.

 5. DENK AAN GROEI : wanneer het leven de voeten vanonder jou haalt probeer niet jezelf af te vragen : waarom ik ? wat nu weer ? De pandemie heeft ons net geleerd om geduldig en begripvol te zijn. Dus gebruik deze kennis om te groeien.

 6. LEER VERGEVEN : wanneer je vergeeft dan laat je ergernis, boosheid en kwetsen los. Boosheid heeft een enorme impact op onze organen (maar daar gaat een ander blog over) . Wanneer je vergeeft dan verlos je jezelf van geblokkeerde energie en kan je vooruit. Iedereen heeft wel eens mensen ontmoet die je verontrusten, je boos maken, je bedreigen en ja het is moeilijk om dit los te laten. Maar het niet doen is nog veel schadelijker voor je.

 7. OEFEN DANKBAARHEID : wordt je bewust waar je dankbaar voor kan zijn. Begin misschien eens met een dankbaarheid dagboekje en schrijf er de grote of kleine dingen in aan het eind van de dag. Oefen dit en je focus verandert positief.

 8. WEES SOCIAAL : we voelen ons allemaal blijer als we sociaal contact hebben met mensen die we kennen en die we graag hebben. Leg je smartphone aan de kant tijdens het eten, zoek een oude vriend/vriendin op, of maak nieuwe vrienden. Geef aandacht aan mensen en minder aan de TV, het is verleidelijk een netflix weekend te doen maar neem eens de tijd om samen te komen met vrienden of familie , je zal een grotere voldoening hebben van je dag.

 9. WEET WAAR JE JOUW ENERGIE IN STEEKT : vermijd tijd verspilling aan dingen die je niet graag doet, dingen die er niet toe doen of zaken die je energetisch leegzuigen. Jouw tijd hier op aarde is beperkt en iedereen wil iets van jou, dus steek je energie in mensen en dingen die je blijer en gemotiveerder maken.

 10. GEEF : als je iemand kan helpen , doe het dan. Het kan eenvoudig zijn, iemand helpen bij de verhuis, schenken aan een goed doel, vrijwilligheidswerk doen, koken voor iemand etc. Iets doen voor een ander houdt de zaken in perspectief en verspreid geluk.

 11. GA NAAR BUITEN : de buitenlucht geeft je zuurstof, jouw inwendige klok krijgt een boost waardoor je alerter wordt, je humeur verbetert, je fysiek sterker wordt en beter slaapt.

 12. DOE YOGA OF QI-GONG : ik weet het , de meesten onder jullie doen nooit aan yoga of qi-gong. Natuurlijk ik leef ervoor. Ik kies ervoor om elke dag een korte routine in te plannen of gewoon spontaan omdat ik weet , ervaar en voel welke effecten het heeft. Vele wetenschappelijke studies tonen aan dat regelmatig oefenen jouw stress vermindert, je een gezonder evenwicht krijgt tussen je gedachten en je lichaam, je zelfvertrouwen toe neemt. Als je geen tijd of niet in de mogelijkheid bent om naar een les te gaan, doe een paar houdingen die bij jou passen. Bijvoorbeeld, als je 10 minuutjes hebt kan je 4 poses doen. Er staat nergens geschreven dat je een uur of langer moet oefenen. Wel elke dag en een beetje is nog altijd beter dan niets.


WAT KAN JE VAN DIT ARTIKEL ONTHOUDEN ...

ben je bezig met het leven ? of ben je bezig met doodgaan ? Het is wat raar om te zeggen maar we hebben de keuze om te leven met een zware donderwolk boven ons of we kunnen proberen het beste te maken van elke situatie die op onze weg komt.NAMASTE (ik groet het licht in jou)

Patricia van La Bahia
62 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Gerelateerde producten

bottom of page