top of page

Join the Club

Join our email list and get access to specials deals exclusive to our subscribers.

Wat is Qi-Gong ?

Wat als er een programma bestond dat leidt naar fit zijn, flexibel zijn en innerlijke rust vinden ?


In het kort probeer ik je hier te geven wat Qi-gong is en wat dit allemaal mogelijk kan maken. Ondanks dat de Qi-gong beoefening sterk toeneemt in het Westen zijn er nog miljoenen mensen die de historische oefeningen kunnen ontdekken.
Misschien heb je er al van gehoord maar weet je niet precies wat het is. Je denkt misschien aan oude Chinezen in een park. Maar dat is omdat je er heel oud kan mee worden :)


Hierna geef ik antwoord op de meest gestelde vragen, inclusief wat het is, wat het doet, wat de voordelen zijn en hoe je het zelf kan uitproberen.


WAT IS QI-GONG ?


Heel eenvoudig : oefening in minder stress en meer energie. Het combineert de voordelen van spirituele meditatie, leidt tot volledige activatie van lichaam en geest.

Er zijn heel veel verschillende vormen maar de meeste bevatten allemaal trage oefeningen die ontstaan zijn uit de natuur in combinatie met innerlijke en fysieke kracht

De bedoeling van QI-gong kan omschreven worden als werken met energie. QI en GONG.


WAT BETEKENT QI-GONG ?


Qi betekent vitale levenskracht energie. In Traditionele Chinese Geneeskunde wordt QI aanzien als de mysterieuze energie die door alle levende wezens stroomt en ook in de natuur rondom ons.

Elke ademhaling, gedachte en actie die we hebben weerspiegelt de QI kwaliteit in ons menselijk lichaam.

GONG betekent : werken met, activatie. Dus "QI-GONG betekent werken met de vitale levensenergie."


Eigenlijk is het werken met jouw innerlijke energie om te staat te bereiken die jij zelf wil bereiken , zowel fysiek als mentaal.

Levenskracht kan veel vormen aan nemen daarom zijn er veel verschillende manieren waarop QI-gong kan toegepast worden.


De meeste mensen zoeken naar mentale helderheid, emotionele stabiliteit en fysieke vitaliteit. Hoewel QI-gong het neefje is van TAI chi zijn er toch essentiele verschillen. Daar ga ik dieper op in tijdens de les.

Omdat QI-gong op alle onderdelen van het fysieke en mentale lichaam werkt is er letterlijk geen gebied waarbij het niet helpt. Ieder mens verschillend en ook de transformatie gebeurt bij elk individu anders. Daarom is het een manier van oefenen om jouw algemene gezondheid en welzijn te verbeteren.


Er zijn geen beperkingen om QI-gong te beoefenen , daarom geef ik hier een overzicht van wat beoefenaars ervaren
KALMEERT DE GEEST


Ons hoofd zit constant vol en meestal levert deze stroom van gedachten en indrukken ons geen echt voordeel.

Wanneer je QI-gong oefent wordt jouw brein direct naar een activiteit gebracht wat meteen een diep kalmerende en kracht effect geeft. Jouw lichaam is altijd in het huidige moment maar jouw geest niet. Door mentale focus te combineren aan fysieke oefening wordt het gemakkelijker om stilte en kalmte in de geest te bereiken.


VERMINDERT STRESS


Er zijn maar weinig mensen in onze moderne maatschappij die niet op één of andere manier met stress geconfronteerd worden. Dat is normaal. School, job, kinderen, rekeningen en relaties kunnen leiden tot stress en angst in zowel jouw geest als lichaam.

Dit is niet alleen vervelend maar stress valt ook jouw immuunsysteem aan en leidt tot verschillende gezondheid kwalen. Gelukkig is Qi-GONG is stress-killer !


Spanning vermindert doordat jouw geest en sympathisch zenuwstelsel (vecht of vlucht) rustiger wordt en activeert jouw parasympatische zenuwstelsel (rust en vertering). Het leert jou ook hoe je de kracht van intentie kan aanwenden om schadelijke energie af te weren en een positieve en krachtige manier van zijn te bekomen.


BETERE EMOTIONELE BALANS


Qi-gong geeft jou krachtige tools om levenservaringen te verwerken zowel positieve als negatieve. Hierdoor wordt het gemakkelijker om met de dagelijkse uitdagingen om te gaan.

In plaats van in onaangename emoties te blijven hangen leer je de flow te vinden.

Doordat je bewuster wordt van wat er in je fysieke en mentale lichaam omgaat kan je groeien. De meeste beoefenaars zeggen dat ze er krachtiger door worden in deze steeds veranderende wereld. Zelf ervaar ik dit ook zo sinds QI-GONG terug op mijn pad kwam tijdens de pandemie.
MENTALE HELDERHEID


Er gebeurt iets magisch wanneer je terug plezier en balans in jezelf vindt - en het steeds gemakkelijker wordt om in het dagelijkse leven dit ook te ervaren.

QI-gong is gebaseerd op het Taoïsme. De leer die ervan uitgaat dat elke persoon een micro kosmos is in het universum.

Wanneer je erin slaagt om Qi hoe dichter je bij jouw echte levenspad komt.


BETER SLAPEN


Slaapproblemen zijn vaak het gevolg van een overvloed aan Yang energie in het hoofd door te piekeren overdag. QI-gong helpt om de energie in balans te brengen waardoor je meer rust ervaart tijdens het slapen.


BOOST JOUW WEERSTAND EN ALGEMENE GEZONDHEID


Zowel Westerse als Oosterse dokters weten dat teveel stress zeer nefast is voor jouw weerstand en gezondheid in het algemeen. Het begint vaak met vage klachten waar geen aandacht aangeven wordt. QI-gong helpt om tijdig de signalen te ontdekken en door er energie naar te sturen krijgt jouw weerstand een boost.

De belangrijkste verbeteringen bij alle QI-gongers zijn :

- weg lage rugpijn

- betere ademhaling


HOE BEGIN JE AAN QI-GONG


De beste manier is zelf te beginnen. Je kan een proefles komen volgen bij Patricia op zaterdag voormiddag en wanneer het je bevalt kan je inschrijven voor een reeks met extra bonus.


Heb je nog vragen ? Laat gerust een berichtje achter.


Patricia is Shiatsu therapeut met lange ervaring in body en mind werk vanuit een holistische visie.


81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page