top of page

Join the Club

Join our email list and get access to specials deals exclusive to our subscribers.

8 voordelen van een meditatie kussen

Meditatie wordt snel populairder ook in België, omdat mensen de voordelen leren van mindfulness, in het heden zijn en diep leren ademhalen.
Een half uur aan het begin van een dag in meditatie kan de rest van je dag soepeler laten verlopen.


Er zijn veel voordelen aan meditatie, dus het spreekt voor zich dat er voordelen zijn aan het gebruik van een meditatiekussen omdat je toch voor langere tijd rechtop zit.


Het gebruik van een meditatiekussen heeft verschillende mogelijke voordelen die je kunt ervaren. Deze omvatten langere meditatietijden, minder fysiek leed, evenals een visuele aanwijzing om u eraan te herinneren te mediteren.


Het gebruik van een meditatiekussen zorgt ook voor een betere houding en een betere bloedcirculatie.


Dit artikel gaat in op de voordelen van het gebruik van een meditatiekussen en hoe je deze kussens op de juiste manier gebruikt.


Ontdek of je echt een kussen nodig hebt en hoe je het op de juiste manier gebruikt, zodat je er de vruchten van kunt plukken.Ben je al tot hier gekomen met lezen? Super dan ben je al mindfull bezig 😁

Hou vol , het volledige artikel leest amper een paar minuten...

Wat is meditatie?

Hoe begin je te mediteren ?Meditatie is de praktijk van het concentreren van de geest op een object, gedachte of specifieke activiteit.

Het is in het moment zijn en je aandacht trainen om zowel mentale als fysieke kalmte en stabiliteit te bereiken. Meditatie wordt vaak zittend beoefend, hoewel er ook meditatievormen zijn die waarbij je neerligt (bijvoorbeeld Yoga Nidra-meditatie).


Het idee van meditatie is niet om een ander persoon of zelfs maar een beter persoon te worden; het gaat meer om bewust worden. De beoefening van dagelijkse meditatie is om je te helpen een gezond perspectief te krijgen zonder te negeren hoe je je voelt of wat je gedachten zijn.


Door meditatie leer je hoe je je gedachten, gevoelens en sensaties kunt observeren zonder ze te beoordelen. Het is slechts een erkenning van wie je bent om een beter begrip van jezelf en je omstandigheden te krijgen. Een frisse kijk is het belangrijkste doel.Soorten meditatie


Er zijn zes primaire soorten meditatie die de meerderheid van de mensen regelmatig beoefent. De meeste mensen blijven tijdens hun beoefening bij één soort meditatie, maar er zijn er ook die graag een paar soorten combineren.


De meest bekende en beoefende vormen van meditatie zijn:


Mindfulness-meditatie.


Aandacht besteden aan je gedachten terwijl ze door je hoofd gaan en je acuut bewust zijn van het moment.Spirituele meditatie.


Het gebruik van etherische oliën om een diepere verbinding te zoeken met een godheid naar keuze of het universum. Het erkent dat je deel uitmaakt van het grotere geheel.
Gerichte meditatie.


Je gebruikt je zintuigen voor een meer diepgaande ervaring. Het idee is om je bewustzijn via je zintuigen te openen en zo een diepere verbinding te krijgen met dat wat om je heen is.Bewegingsmeditatie.


Hoewel yoga er deel van uitmaakt, kan dit soort meditatie worden gedaan tijdens het wandelen, hardlopen, tuinieren of elke vorm van vloeiende beweging. Deze meditatie houdt je in het moment van wat je aan het doen bent. Het richt zich op de beweging, het voelen van de vloeibaarheid van je lichaam, en hoe bijzonder dat is.


Lijkt dit jou wat ? Patricia begeleidt op zaterdagvoormiddag een GOODQI groep waarbij je alle combineert. Meditatie in Beweging.
Mantra-meditatie.


Mantra is vaak gericht op woorden of geluiden die tijdens meditatie worden herhaald. De meest gebruikte mantra's die de stilte van de geest versterken, zijn 'om', 'Aum nama shivaja', 'ik ben vrede' en 'ik ben licht'. U kunt echter uw eigen zinnen en woorden bedenken die u kunt gebruiken. Sommigen gebruiken mantra's graag in hun moedertaal, wat ook mogelijk is.


Transcendente meditatie.


Transformatieve meditatie die vaak wetenschappelijk wordt bestudeerd. Dit is de transformatie van je fysieke naar je spirituele zelf. Het is alsof je het fysieke verwijdert en het spirituele diepgaander voelt.


Metta, of liefdevolle vriendelijkheid-meditatie.

Tijdens de beoefening van dit soort meditatie wordt er liefde gestuurd naar alle levende wezens, beginnend bij jezelf, je familieleden en steeds verder uitbreidend.


Geleide meditatie.


Geleide meditaties zijn perfect voor beginners, maar ook ervaren meditatie mensen houden ervan vanwege hun afwisseling. Er is een stem die een persoon door de hele sessie leidt door expliciete instructies te geven over waar en wanneer de aandacht moet worden verplaatst.

De meeste van deze vormen van meditatie kunnen worden beoefend met behulp van een meditatiekussen.


Wat is een meditatiekussen?


Je begrijpt misschien dat een kussen iets is om te overwegen als je aan meditatie doet, maar wat is een meditatiekussen eigenlijk? Deze kussens zijn speciaal ontworpen voor iedereen die aan meditatie doet. Het kussen helpt je bekken omhoog te brengen terwijl je heupen boven je knieën komen. Het ergonomische ontwerp van deze kussens helpt om uw ruggengraat uit te lijnen.


Het idee van het meditatiekussen is om in een houding te zitten die zorgt voor een goede doorbloeding van al je ledematen. Je kunt de vele voordelen van meditatie plukken wanneer je tijdens je sessies een meditatiekussen gebruikt.


Zelfs als je niet vaak aan meditatie doet, kan je meditatiekussen altijd als vloerkussen worden gebruikt om je ruggengraat op één lijn te houden en de onderrug te laten rusten.


WAAROM IS DIT BELANGRIJK ?


Elk lichaam is uniek en moet worden ondersteund volgens uw vorm. Aangezien het zitten in moderne stoelen voor mensen geen natuurlijke houding is, kan het pijnlijke gewrichten en ledematen belasten. In mijn massage praktijk is 95% van de aandoening gerelateerd aan het te lang zitten.


Langdurig op de grond zitten kan ervoor zorgen dat uw schouders, heupen en ruggengraat niet goed uitgelijnd raken. Het hebben van verkeerde uitlijningen kan zowel ongemakkelijk als uitdagend zijn om te corrigeren. Het gebruik van een meditatiekussen kan je helpen deze verkeerde uitlijning te voorkomen.


U herkent een verkeerde uitlijning aan het ongemak dat u voelt, zelfs als u ontspannen bent. Het zal uitstralen als pijn of als iets dat niet goed lijkt of telkens een zeurend gevoel geeft.


Er zijn veel redenen waarom je een meditatiekussen wilt gebruiken bij spirituele oefening, zoals meditatie. Aangezien zittende meditatie de meest gebruikelijke manier van mediteren is, is het gebruik van een meditatiekussen geen slecht idee.


De voordelen van het gebruik van een meditatiekussen zijn talrijk. De meeste voordelen zullen elkaar overlappen. Daarom, als je een meditatiekussen gebruikt, ervaar je waarschijnlijk niet slechts één voordeel, maar de meeste tegelijkertijd. Kijk eens hoe een meditatiekussen in jouw voordeel werkt.


Meer comfort


Het gebruik van een meditatiekussen is een manier om je comfortniveau te verhogen. Op de grond zitten kan afmattend zijn, vooral als je in een meditatieve houding zit. In kleermakerszit op de grond zitten is de meest voorkomende houding om te mediteren.


Als je op de grond een kussen hebt om op te zitten, kan dit je comfort verhogen. Het idee van het kussen is om u voldoende op te tillen om eventuele pijnlijke gewaarwordingen te verminderen. Bovendien, als het koud is, kunt u het kussen gebruiken om u te isoleren tegen de ijskoude vloer.


Verhoogde stabiliteit


Door de extra hoogte die meditatiekussens opleveren, sta je stabieler. Aangezien je waarschijnlijk niet de meest flexibele heupen hebt, kan een zafu (kussen voor meditatie) je helpen om verschillende beenposities in je oefening te verwerken.


Een halve lotushouding is een veel voorkomende meditatieve houding en kan het beste worden gedaan met de stabiliteit van een kussen. Met extra stabiliteit die helpt bij het openen en optillen van uw heupen, kunt u verschillende posities bereiken.


Verhoogde stabiliteit wordt ook bereikt in kindhouding of in een gebogen rughouding. Beide houdingen vereisen een bepaalde mate van buiging, en het kussen houdt je stabiel en zorgt voor extra comfort.


Langere meditatietijden


Een meditatiekussen is ontworpen met meditatie in het achterhoofd. Deze kussens zijn gevuld met het soort dingen die je vindt in je standaardhoofdkussens. Eigenlijk zijn de meeste meditatiekussens gevuld met steviger vulmateriaal om de druk op je knieën en enkels te verlichten tijdens het mediteren. Onze meditatiekussens zijn gevuld met boekwijt of gerecycleerde kurk. (je kan jouw kurken bij ons binnenbrengen)


De vulling van deze kussens helpt je om je heupen onder je rug uit te lijnen, zodat je in de juiste houding zit. Door het comfort van deze houding kunt u langere tijd zitten zonder de typische soorten pijn te ervaren die u anders zou ervaren. (onderrug, knie, heupen,...)


Comfortabeler zitten tijdens het mediteren helpt je ook om je meditatiehouding langer vast te houden. Als je gefocust bent op het bereiken van een bepaalde hoeveelheid tijd in meditatie, zal een kussen je daarbij helpen. Je wordt niet afgeleid van jouw pijntjes.


BETERE FOCUS


Een meditatiekussen is een geweldige manier om gefocust te blijven. De zittende positie helpt om je ruggengraat recht te houden, wat helpt om je geest alert te houden. Meditatie kan intens ontspannend zijn en daarom vallen velen tijdens het mediteren in slaap. Een kussen helpt je geconcentreerd en minder slaperig te blijven tijdens het mediteren.


Zittend op een kussen of het gebruiken als een meditatief hulpmiddel is een teken voor je lichaam om gefocust te blijven op de taak die je nu wilt doen. Het is een hulpmiddel om je te helpen je positie te behouden terwijl je je concentreert op je meditatie. Het maakt niet uit welk type meditatieve oefening je kiest, een kussen helpt je om de gewenste resultaten te bereiken.


DRAAGBAAR OM MEE TE NEMEN


Beste meditatiekussen om mee te nemen

Als jij het type bent dat ervan houdt om dagelijks te mediteren, wat er ook gebeurt, dan wil je dat je meditatiebeoefening draagbaar is. Meditatiekussens zijn een apparaat dat zeer draagbaar is. Als je op reis gaat of graag naar buiten gaat om te mediteren, kan je kussen mee.


Omdat er veel soorten meditatiekussens zijn, kun je er een vinden die draagbaar is. Het hebben van een kussen dat gemakkelijk mee te nemen is, opent uw mogelijkheden. Je hoeft niet meer alleen thuis te mediteren. Buiten mediteren geeft een diepere ervaring en leert je nog beter om te focussen.


Een draagbaar meditatiekussen heeft een handvat ingebouwd in de voering.


Optimale doorbloeding


Zoals hierboven vermeld, helpt het gebruik van meditatiekussens om verkeerde houdingen in je lichaam te voorkomen. Wanneer uw heupen, knieën en wervelkolom zich in de juiste positie bevinden, wordt de doorbloeding geoptimaliseerd. Door het gebruik van een meditatiekussen kun je de optimale meditatieve houding bereiken voor een betere doorbloeding. Tijdens de QIGONG lessen besteed ik hier ook veel aandacht aan.


Er zijn veel voordelen verbonden aan een betere bloedstroom, waaronder helderheid van geest en alertheid. Het bereiken van een goede doorbloeding is cruciaal voor meditatie, omdat het je geest en fysieke sensaties opent om de meditatie te accepteren. Als je een slechte bloedsomloop hebt, kun je je hele lichaam niet ongehinderd gebruiken.


Multifunctioneel gebruik


Meditatiekussens zijn niet alleen handig bij het mediteren. Ze hebben een scala aan verschillende toepassingen. Aangezien meditatie en yoga hand in hand gaan, spreekt het voor zich dat het kussen dat voor meditatie wordt gebruikt ook als yoga-attribuut kan worden gebruikt.


Het meditatiekussen kan worden gebruikt als steun om op te zitten als het op de grond ligt of zelfs als decoratief stuk, aangezien de meeste kleurrijk zijn. Je hoeft je meditatiekussen niet alleen voor meditatieve doeleinden te gebruiken. Je kunt je kussen zelfs als kussen gebruiken. Sommige mensen vinden dat meditatiekussens comfortabeler zijn.


Een visuele aanwijzing


Sommige mensen vinden het moeilijk om zich te concentreren of een routine van meditatie te ontwikkelen. Het gebruik van een kussen voor je routine kan een visueel signaal zijn om je te helpen in de stemming te komen voor meditatie. Als je je kussen gebruikt om een speciale plek in je huis te decoreren, met name voor meditatie, dan zal het eruit halen van het kussen je geest aanzetten dat het tijd is om te mediteren.


Je kunt je meditatiekussens ook op een specifieke plek in je huis plaatsen waarvan je wilt dat het je meditatiehoek wordt. Het hebben van je kussen en ruimte is een cruciale herinnering om je meditatie gedaan te krijgen. Over het algemeen is het zo gemakkelijk om dingen te verwijderen om meer tijd op een dag vrij te maken, en als je deze keu hebt, blijf je gefocust.


Soorten meditatiekussens


Zafu - Dit is een rond kussen dat meestal gevuld is met boekweitdoppen of kapokvezels. Deze materialen zijn zeer flexibel en vormen zich naar uw lichaam. Dit type kussen wordt over het algemeen gebruikt voor zittende, in kleermakerszit of knielende meditatie.


Bolsters – Dit zijn rechthoekige kussens die beter zijn voor verhoging. Met bolster-kussens kunt u in kleermakerszit zitten zonder dat uw knieën de grond raken, zoals bij een Zafu-kussen. Verder is dit kussen ook geschikt voor wanneer je met je rug gebogen meditatie doet of extra ondersteuning nodig hebt bij bewegingsmeditatie.


Zabuton – Dit kussen wordt gekenmerkt door zijn lange en platte vorm. Het zijn vierkante kussens die vaak gebruikt worden bij Zafu kussens. Meestal is dit kussen een aanvulling op een ander type kussen. Het kan echter worden gebruikt voor kinderhouding of eenvoudige meditatie met gekruiste benen. Ook voor yoga is dit het juiste kussen.Samengevat


Het kiezen van een meditatiekussen dat bij je past, kost wat tijd en geduld. Als je al weet wat voor soort meditatie je voorkeur heeft, dan ben je al halverwege. Als je echter leert over meditatie en niet helemaal zeker weet welke meditatieve oefening je voorkeur heeft, dan moet je dat uitzoeken.

Bij ons in de winkel kan je alles uit proberen. Maak gerust een

hiervoor.


Het kussen dat u kiest en de voordelen die het u zal bieden, hangen sterk af van het soort meditatie dat u regelmatig wilt beoefenen. Als je van plan bent om je meditatieve praktijken tussen verschillende soorten door elkaar te halen, dan moet je een universeel kussen vinden of er meer dan één hebben.


Wat je ook kiest, je kunt niet fout gaan met het kopen van een meditatiekussen. Er zijn zoveel voordelen die op u wachten om te oogsten.


In mijn volgend artikel ga ik verder in op de verschillende houdingen en hoe je jezelf de nodige ondersteuning kan geven.Ik hoop dat je hier wat aan hebt en stuur dit gerust door als je iemand kent die zou willen beginnen met mindfullness of meditatie.


Namasté.


Patricia , holistisch therapeute en qigong trainer


Alles voor meditatie26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page