top of page

TIPS OM TE WANDELEN IN DE KOUDE

Het hoeft geen hindernis te zijn in de winter om in koud weer jouw wandeltocht te doen.


Afhankelijk van waar u woont en waar je wandelt, kan je het hele jaar door koude temperaturen tegenkomen die jouw reis ongemakkelijk kunnen maken, of erger nog, een ernstig letsel of ziekte kunnen veroorzaken.


Om een aangenamer avontuur te beleven, wapen jezelf eerst met enkele tips en kennis voor wandelen bij koud weer, waaronder:


Goede kleding en uitrusting voor koud weer

Voedsel en hydratatie

Koudegerelateerde verwondingen en ziekten

Kleding- en uitrustingstips voor wandelen bij koud weer




Om comfortabel te blijven tijdens een wandeling bij koud weer, is het van cruciaal belang om de juiste kleding en uitrusting te dragen.


tip 1 : Draag lagen

Gelaagdheid is een driedelig systeem dat bestaat uit een basis laag die transpiratievocht van je huid afvoert, een middenlaag die je isoleert tegen de kou en een buiten laag die wind en vocht buiten houdt. Het doel van gelaagdheid is om tijdens je wandeling lagen toe te voegen en te verwijderen, zodat je warm en comfortabel kunt blijven zonder oververhit te raken en te zweten. Het kan een hele klus zijn om te stoppen en om te kleden, maar het is erg belangrijk om droog te blijven. Nat worden op een koude dag kan mogelijk tot onderkoeling leiden. Persoonlijk draag ik mijn yoga leggings onder mijn sofshell wandelbroek als het zeer koud en vooral winterig is.




tip 2 : Zeg nee tegen gewoon katoen

Wanneer katoen nat wordt, duurt het erg lang om te drogen, waardoor u zich vochtig, koud en ellendig kunt voelen. Synthetische en wollen lagen drogen veel sneller en voeren transpiratievocht van je huid af.


tip 3 : Bedek uw huid

Elke huid die wordt blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt en koude wind is gevoelig voor bevriezing. Wees extra voorzichtig met uw neus, wangen, oren, vingers en tenen.


Voor uw handen kunt u lichtgewicht of middelzware fleecehandschoenen dragen onder waterdichte shell-wanten of shell-handschoenen. Het is ook een goed idee om een extra paar fleecehandschoenen mee te nemen, die je in je rugzak bewaart voor het geval de handschoenen die je draagt nat worden.


tip 4 : Draag zorg voor uw voeten , synthetische of wollen sokken die goed passen.

Dikkere sokken bieden meer isolatie, maar zorg ervoor dat uw laarzen niet te strak aansluiten, waardoor de bloedsomloop wordt belemmerd. Het is ook belangrijk om je voeten droog te houden, dus het is een goed idee om een extra paar sokken mee te nemen om aan te trekken.


tip 5 : Draag waterdichte laarzen

als je door de sneeuw trekt, en als het erg koud is, heb je misschien laarzen met ingebouwde isolatie nodig.


Probeer voor uw neus en wangen een nekbeschermer als gezichtsmasker.

Voor je oren kan een wintermuts of hoofdband uitkomst bieden. Een nekbeschermer of gezichtsmasker kan ook uw oren bedekken.






tip 6 : Vermijd strakke kleding:

Te strakke polsbandjes, manchetten van handschoenen, beenkappen en laarzen kunnen een slechte bloedsomloop veroorzaken, waardoor de kans op bevriezing groter wordt. Zorg ervoor dat je kleding en uitrusting goed passen.


tip 7 : Voeg warmte toe: Handwarmer- en teenwarmerpakketten

zijn een geweldige manier om je vingers op te warmen, vooral als je gevoelig bent voor koude vingers en tenen.



tip 8 : Draag een hoed of muts

je kunt warmte verliezen via de bovenkant van je hoofd, dus trek een wintermuts op als je het koud hebt.



tip 9 : Houd sneeuw buiten met beenkappen:

Als uw wandeling u door diepe sneeuw voert, zijn beenkappen een must om de sneeuw uit uw laarzen te houden. Ze voegen ook een beetje warmte toe. Zorg ervoor dat u waterdichte/ademende beenkappen gebruikt als u in de sneeuw wandelt.



tip 10 : Neem een veiligheidsbril of zonnebril mee

Bescherm uw ogen altijd tegen zon en wind. Bij veel brillen en sommige zonnebrillen kunt u lenzen in- en uitwisselen, zodat u de juiste lenstint voor het weer kunt selecteren. Krijg enkele tips voor het kopen van een veiligheidsbril en zonnebril bij mij.



tip 11 : Neem een hoofdlamp of zaklamp mee:

als je in de winter gaat wandelen, heb je minder uren daglicht, vooral als je in het noorden van het continent bent. Je hoeft je reis niet te beëindigen als de zon ondergaat, maar dat moet wel wees voorbereid op wandelen in het donker. Houd er rekening mee hoeveel uur bruikbaar daglicht u heeft en zorg ervoor dat u een hoofdlamp altijd met nieuwe batterijen meeneemt.




tip 12 : Houd batterijen warm

Bij koud weer kunnen batterijen snel leeg raken. Lithiumbatterijen houden het doorgaans beter vol bij lage temperaturen dan alkalibatterijen, maar welk batterijtype u ook gebruikt, u kunt ze het beste warm houden. Het kan helpen om uw koplamp, GPS, mobiele telefoon en andere elektronica in een zak dicht bij uw lichaam op te bergen.


tip 13 : Breng zonnebrandcrème aan

het feit dat het buiten koud is, betekent niet dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over zonnebrand. Als er sneeuw op de grond ligt, kunnen de zonnestralen zelfs naar u weerkaatsen, dus u moet voorzichtig zijn met het aanbrengen van zonnebrandcrème op de onderkant van uw neus en kin en rond uw nek. Ook een goede lippenbalsem is essentieel.



|“Walking is a man’s best medicine”

- Hippocrates |



Voedings- en hydratatietips voor wandelen bij koud weer




De stofwisseling van je lichaam is de beste warmtebron, dus je moet hem voorzien van voedsel en water.



  1. Vergeet niet om te eten en te drinken: Als het buiten koud is, ben je misschien minder geneigd om te stoppen voor eten en drinken. Maak het eenvoudig door snacks en water binnen handbereik te houden, zodat u de hele dag regelmatig kunt eten en nippen.



2. Zorg ervoor dat voedsel niet bevriest:

Niemand vindt het leuk om op een keiharde energiereep te kauwen. Voedingsmiddelen zoals chocoladerepen, chocolade, noten en kaas blijven bij koud weer vaak zachter dan andere producten. Mogelijk moet u experimenteren om erachter te komen welk voedsel u lekker vindt en dat bij koud weer eetbaar blijft. Wat u ook meeneemt, door voedsel dicht bij uw lichaam te bewaren, blijft het ontdooid. Hier vindt je slimme energierepen die alles bevatten wat je nodig hebt.


3. Zorg ervoor dat uw drinkslang niet bevriest


Als u een hydratatiereservoir gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de drinkslang niet bevriest, anders heeft u geen toegang meer tot uw water. Om dit op te lossen, maken veel reservoirfabrikanten specifieke items om de buis en de bijtklep te isoleren. Sommige handige wandelaars hebben hun eigen isolatiesysteem gemaakt met goedkoop schuim uit een bouwmarkt. Probeer ook deze tips om te voorkomen dat uw tube bevriest:

Drink vaak om te voorkomen dat het water vastvriest.

Blaas na het drinken terug in het reservoir om het buisje leeg te houden.

Gebruik waterflessen: Bij zeer lage temperaturen moet u mogelijk het hydratatiereservoir opgeven en waterflessen gebruiken, omdat de kans dat uw drinkbuis bevriest te groot is. Maar flessen kunnen ook bevriezen, en dat gebeurt meestal van boven naar beneden, wat betekent dat de doppen van de flessen de neiging hebben vast te blijven zitten. Door uw flessen ondersteboven te draaien, wordt dat probleem opgelost (zorg er wel voor dat uw flessen niet lekken en dat de doppen stevig dichtgeschroefd zijn). Door de flessen in je rugzak te stoppen in plaats van in de buitenvakken, kun je ze beter tegen de kou isoleren.

Een andere optie is om geïsoleerde hoezen voor je waterflessen te kopen.

Warme dranken inpakken: Vul een vacuümgeïsoleerde fles met hete thee of warme chocolademelk om van te genieten tijdens een pauze. De warmte zorgt ervoor dat je je comfortabel voelt.


Koude gerelateerde verwondingen en ziekten



Uw voornaamste gezondheidsproblemen tijdens het wandelen bij koud weer zijn bevriezing en onderkoeling.

Bevriezing

Bevriezing is het bevriezen van weefsel. Het komt het meest voor op vingers, tenen en oren. Er zijn drie niveaus van bevriezing: bevriezing, oppervlakkige bevriezing en diepe bevriezing. Alle drie kunnen ze er hetzelfde uitzien als ze bevroren zijn, dus het kan moeilijk zijn om te zeggen hoe extreem bevriezing is tot nadat de huid is ontdooid.

Tekenen van bevriezing:

De huid is koud, wasachtig en bleek

U kunt tintelingen, gevoelloosheid of pijn voelen in het getroffen gebied

Uw huid kan zacht aanvoelen als deze gedeeltelijk bevroren is, of hard als deze bevroren is

Na het ontdooien vormen zich vaak blaren met oppervlakkige en diepe bevriezing




Behandeling van bevriezing:

Frostnip, de mildste vorm van bevriezing, kan worden behandeld door de blootgestelde huid te bedekken en de tijd te nemen om het getroffen gebied op te warmen. Het plaatsen van koude vingers in je oksels of tenen op de warme buik van een partner zijn beide effectieve technieken. Wrijf niet over de koude huid en plaats deze niet onder warm stromend water, omdat het weefsel zeer gevoelig is voor beschadiging.

Als de behandeling tegen bevriezing resulteert in blaarvorming, dan is het waarschijnlijk dat u oppervlakkige of diepe bevriezing heeft. Het is het beste om zo snel mogelijk naar een arts te gaan voor behandeling. Vermijd, net als bij bevriezing, heet water dat kan verbranden en wrijf niet over het gewonde gebied, omdat dit het weefsel kan beschadigen. Na het ontdooien moet je heel voorzichtig zijn om het gebied niet opnieuw te laten bevriezen.


Hypothermie

Onderkoeling is het gevolg van het dalen van de lichaamstemperatuur tot onder normaal. Sommige mensen gaan ervan uit dat onderkoeling alleen in de winter voorkomt, maar een koude regen of de ijskoude temperatuur van een stromende rivier kan voldoende zijn om dit te veroorzaken. Onderkoeling kan levensbedreigend zijn en moet serieus worden genomen.



Tekenen van milde onderkoeling:

Rillend

Kleine onhandigheid (bijv. problemen met het bedienen van ritsen)

Langzaam denken, verwarring, verandering in stemming

Tekenen van matige onderkoeling:

Intens rillen

Duidelijke verandering in coördinatie (bijvoorbeeld struikelen, vallen)

Duidelijke verandering in de mentale toestand (bijvoorbeeld prikkelbaarheid, vergeetachtigheid)

Ernstige onderkoeling:

Rillen kan stoppen als gevolg van uitputting van de energie

Verdere verslechtering van de mentale toestand (bijv. desoriëntatie, irrationeel gedrag)

De pols is mogelijk niet waarneembaar

Onderkoeling behandelen:

De eerste stap bij het behandelen van onderkoeling is het veranderen van de omgeving van de wandelaar. Dat betekent dat als je de persoon naar binnen kunt krijgen, dat dan ook moet doen. Als je buiten bent en ver van een beschutte plek, doe dan wat je kunt om weg te komen van alles wat de koude stress veroorzaakt, zoals uit de wind en uit de sneeuw komen. Als de wandelaar natte kleding draagt, verwissel deze dan voor droge kleding en zorg ervoor dat de wandelaar goed geïsoleerd is. Geef de persoon water en voedsel, zodat hij/zij genoeg energie heeft om te rillen. Dit is de natuurlijke manier van je lichaam om meer warmte te produceren.

Met de juiste behandeling kunnen wandelaars met milde onderkoeling mogelijk herstellen en de tocht voortzetten. Wandelaars met matige en ernstige onderkoeling moeten zo snel mogelijk worden behandeld en geëvacueerd.

Voorkomen van bevriezing en onderkoeling

Om bevriezing en onderkoeling te voorkomen, moet u actief voor uzelf en uw wandelpartners zorgen. Veel van de hierboven genoemde tips over kleding, uitrusting, voeding en hydratatie zijn van toepassing, maar hier zijn enkele aanvullende zaken waar u aan moet denken:



Blijf warm:

Het is zoveel gemakkelijker om warm te blijven dan warm te worden. Door je op de juiste manier te kleden, kun je een comfortabele temperatuur behouden, wat veel eenvoudiger is dan proberen op te warmen nadat je het te koud hebt gekregen.

Probeer het niet uit te stellen: als u voelt dat uw vingers of tenen koud worden, stop dan en neem de tijd om ze te controleren en op te warmen. Het plaatsen van koude vingers in je oksels of koude tenen op de warme buik van een partner zijn goede manieren om op te warmen. Het gebruik van handwarmer- en teenwarmerpakketten is ook effectief.


Houd je vrienden in de gaten: een goede wandelpartner houdt zijn vrienden in de gaten. Vraag je vrienden regelmatig hoe het met ze gaat en als je bleke vlekken op het gezicht van je vriend ziet of als hij onhandig begint te worden op de trail, laat hem dan stoppen en de blootgestelde huid bedekken of een warme isolatielaag aanbrengen.


Je bent atlijd welkom om advies te krijgen, inspiratie uit te wisselen.

In mijn webshop staat een klein aanbod aan artikelen omdat ik denk dat je beter advies kan geven van persoon tot persoon. Zo doe je geen mis aankopen.


Patricia, bio energetisch therapeute, qigong trainer en Florastapper


had je iets aan deze tips ? laat het even weten en delen is lief !




75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page