top of page

Join the Club

Join our email list and get access to specials deals exclusive to our subscribers.

Qi Gong : voordelen, soorten, bijwerkingen

De voordelen van Qi gong voor de geestelijke gezondheid


Als beoefening voor lichaam en geest richt Qi gong zich niet alleen op lichaamsbeweging en lichamelijke gezondheid. Het bevat mindfulness, meditatie, ademhalingsregulatie en beweging, die allemaal algemene verband hebben met stressvermindering en mentaal welzijn.


Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat het beoefenen van Qigong angst- en depressiesymptomen kan verminderen, hoewel de resultaten verschillen van de geteste groep.


Uit de hierboven aangehaalde review uit 2017 over de overleving van kanker bleek dat Qigong depressie leek te verminderen.

Een analyse uit 2019 van eerdere onderzoeken wees ook uit dat de praktijk een antidepressief effect had, maar slechts in vijf van de negen onderzochte onderzoeken. Er was wel veel vooroordeel over deze onderzoeken.


Bovendien kan Qigong helpen bij de geestelijke gezondheid door het parasympathische zenuwstelsel te activeren, het deel van het zenuwstelsel dat een staat van rust en ontspanning teweegbrengt. Er is echter meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig om deze voordelen te bevestigen in het Westen. In het Oosten zijn deze studies al in een verdere ontwikkeling.


moe, neerslachtig, angstig ? qigong helpt

Heeft Qigong bijwerkingen of risico's?


Er is geen bewijs dat er ernstige risico's of bijwerkingen van Qigong zijn.


Zoals bij elke oefening is het mogelijk dat een persoon valt of zich anderszins verwondt. Omdat Qigong echter langzame, gecontroleerde bewegingen gebruikt, kan het risico op letsel lager zijn dan bij intensievere vormen van lichaamsbeweging.


Bovendien hebben geen studies aangetoond dat Qigong kan dienen als vervanging voor reguliere medische behandelingen. Als gevolg hiervan is het van vitaal belang om medische hulp te zoeken voor elke gezondheidstoestand.


'Zelf ervaar ik door het regelmatig beoefenen van Qigong dat ik veel minder spierpijn heb, meer evenwicht, meer kracht en beter slaap. '


Hoe te beginnen met Qigong


Er zijn veel manieren om Qigong te beoefenen. Het kan helpen de focus en stijl van leren te beperken voordat u op zoek gaat naar lessen online of andere leermiddelen.


Het beste dat je kan doen :


Een hoofddoel identificeren: Het kan gemakkelijker zijn om een type Qigong te kiezen als een individu een primair doel voor ogen heeft voor zijn beoefening. Ze kunnen bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in het omgaan met een chronische aandoening of het verbeteren van de conditie of het mentale welzijn.


Een manier kiezen om te leren: Na het identificeren van een doel kunnen mensen nadenken over de ideale manier waarop ze Qigong willen leren. Ze geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een persoonlijke les, videozelfstudies of boeken.


Bronnen zoeken: Als iemand eenmaal weet waarop hij zich wil concentreren en hoe hij wil leren, kan hij beginnen met het zoeken naar de informatie of les die hij nodig heeft.


Vragen stellen: Als een persoon met een Qigong-leraar werkt, kunnen ze vragen stellen over hun stijl en aanpak voordat ze naar een les gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen hoe fysiek zwaar de sessies zijn en of de stijl traditioneel of modern is.


'Patricia combineert in haar QiGong lessen de tradionele Shaolin stijl en ook de moderne flow uit QIYOGA'


Verschillende stijlen proeven: Net als bij Yoga wil je misschien eerst proberen voordat je kiest voor één type Qigong. Je kan bij mij altijd aangeven waar jouw voorkeur ligt.
Samenvatting


Qigong is een beoefening die zich traditioneel richt op de geest, het lichaam en de ziel. Het komt uit de oude Chinese filosofie en geneeskunde en heeft tot doel ervoor te zorgen dat iemands levenskracht, of qi, vrij door het lichaam stroomt.


Sommige wetenschappers geloven dat Qigong fysieke en mentale gezondheidsvoordelen kan hebben vanwege de nadruk op mindfulness, ademhalingsoefeningen en fysieke beweging.


Sommigen vinden dat Qigong hen helpt om fit en actief te blijven, chronische symptomen zoals pijn te verlichten en stress te verminderen. Een persoon moet echter altijd met een arts spreken als hij verontrustende of aanhoudende symptomen heeft net zoals voor elke inspanning, sport of andere aktiviteit.


May the QI force be with you !
Patricia, qigong trainer, shiatsu therapie16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

La Bahia Destelbergen , experten in gezondheid van binnen en stijlvolle schoonheid van buiten
Yoga en wandelkleding en accessoires, magneetsieraden en wellness, natuurlijke aloe vera producten

FREE FLOWING FASHION FOR FREE SPIRITS

bottom of page