top of page

Waarom je best in de voormiddag wandelt

Omdat je dan jouw energie brommertjes (mitochondriën)

de beste brandstof geeft en zo extra veel energie aanmaakt !Activeer jouw mitochondriën en leef voluit !

Als shiatsu therapeute en QI-GONG trainer werk ik vanuit Oosterse filosofie , met name dat alles energie is en als deze verstoort is krijg je pijn, ben je ziek of voel je je moe. Door de meridianen op de juiste manier te behandelen en dagelijks qigong te beoefenen ben je al een heel eind op weg.


Deze wetenschap bestaat al meer dan 5000 jaar. Maar in de wereld zijn er meer en meer specialisten in holistische gezondheid die onderzoek gedaan hebben naar 'superhumans' en hoe dit nu allemaal kan vanuit de Westerse Wetenschap , dat de ene persoon vol leven en energie is en anderen niet. De onderzoeken zijn nu ongeveer 15 jaar aan de gang over de ganse wereld en de conclusie is dat het geheim zit in onze mitochondriën !Het menselijk lichaam bestaat uit gigantisch veel cellen. En in vrijwel al die biljoenen cellen zitten mitochondriën. Deze zetten energie uit voeding om in ATP. ATP is de brandstof (werking tussen zuurstof en stikstof) die jouw lichaam gebruikt voor allerlei functies zoals groeien, denken en bewegen. Zonder mitochondriën ben je met andere woorden tot weinig in staat. Het is dus zaak om deze energiecentrales zoveel mogelijk te ondersteunen. Want hoe beter zij hun werk kunnen doen, hoe minder uitgeput jij je voelt. Met deze 3 tips geef je jouw mitochondriën een zetje in de juiste richting.

Mitochondriën: zó activeer je de energiefabriekjes van je lijf bij uitputting

Hoe energiek jij je voelt begint niet in je hoofd maar in je cellen. Elke cel in jouw lichaam bevat gemiddeld 500 tot 2.000 mitochondriën. Ze stammen af van parasieten en zijn ongeveer een miljard jaar geleden in de cellen van onze ‘voorouder organismes’ binnengedrongen. In ruil voor brandstof voor de cellen geven de cellen mitochondriën onderdak.


De energiefabriekjes van je cellen

Mitochondriën zijn moleculaire energiefabriekjes. Ze zijn 24/7 bezig met het omzetten van voeding in bouwstoffen. Je lichaam kan 3 typen brandstof maken uit voedsel. Eiwitten worden omgezet in aminozuren, vetten worden omgezet in vetzuren en suikers worden in stukjes gehakt. Dit levert glucose op. Lichaamscellen halen hun energie vooral uit de verbranding van glucose. Mitochondriën verbranden glucose waardoor ATP ontstaat. ATP is brandstof voor je cellen en wordt overal in je lichaam gebruikt.


Vrije radicalen

Als je een gezonde levensstijl hebt, en dat werd bij onderzoek ook vastgesteld, dat dagelijks een half uur bewegen wel degelijk een positief effect geeft. Dan kunnen jouw mitochondriën hun taak goed uitvoeren en voel jij je energiek. Zoals bij vrijwel alle productieprocessen, komen er bij de productie van ATP echter zogenaamde ‘bijproducten’ vrij. Deze kunnen schade veroorzaken in je lichaam. Gelukkig kunnen gezonde mitochondriën prima met een normale hoeveelheid vrije radicalen omgaan. Maar wanneer er teveel vrije radicalen in je lichaam rondzwerven – omdat er te weinig mitochondriën zijn of omdat de aanwezige mitochondriën niet goed functioneren – zullen sommige daarvan schade veroorzaken. Dit heet oxidatieve stress en zorgt voor een gestage achteruitgang van je lichaam. Maar hoe raakt de functie van mitochondriën dan verstoord?


Verstoorde functie

De functie van de mitochondriën kan op allerlei manieren worden verstoord. Denk bijvoorbeeld aan:

  • roken

  • een onevenwichtig eetpatroon

  • een tekort aan lichaamsbeweging of juist overmatige lichamelijke inspanning (topsport)

  • ontregeling van de insulinehuishouding (metabool syndroom, diabetes, overgewicht)

  • chronische (stille) ontstekingen (zoals bij reuma, psoriasis)

  • infecties (bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer, Lyme, HIV)

  • (be)straling van draadloze apparatuur zoals smartphones en overmatige blootstelling aan te veel zonlicht en kosmische straling (vliegen)

  • gifstoffen waaronder zware metalen en pesticiden

  • bepaalde medicijnen zoals ibuprofen

  • en antibioticaZoals je ziet kunnen jouw mitochondriën op allerlei manieren worden tegen gewerkt in het uitvoeren van hun belangrijke taak: jouw lichaam van energie voorzien om fit en gelukkig te leven.Gelukkig kun je de energiefabriekjes van je cellen ondersteunen. Hoe beter je dat doet, hoe minder uitgeput jij je voelt.


Deze 3 tips helpen je op weg:

1. Zorg voor voldoende zonlicht

De beste manier om je mitochondriën te helpen is elke dag tussen 9.00 en 12.00 uur minstens 30 minuten in de buitenlucht doorbrengen. Daarom kiezen wij er ook voor om meestal op zondag voormiddag te gaan stappen met de FLORASTAPPERS . Zonlicht is de drijvende kracht waardoor bomen en planten groeien. Door fotosynthese zetten ze licht om in energie. Als mens hebben we een soortgelijk mechanisme. Ook wij halen energie uit zon. Als er voldoende zonlicht op je huid schijnt, neemt de hoeveelheid ATP in de cellen namelijk toe en beschik je simpelweg over meer energie. Kom je weinig buiten? Overweeg dan om een daglichtlamp aan te schaffen. Binnen enkele weken merk je verschil. Stroop vooral jouw mouwen op en laat de zon op de binnenkant van je armen schijnen.

Doe mee aan QIGONG, wij oefenen meestal buiten. Er is wellicht ook in jouw buurt iemand die dit geeft.


2. Zorg voor een evenwichtig eetpatroon

Voeding speelt een sleutelrol als het gaat om goed functionerende mitochondriën. Je doet er verstandig aan de volgende voedingsmiddelen te vermijden: alcohol, suikers, gebakken en gefrituurde gerechten en transvetten. Eet juist méér antioxidantrijke producten zoals groenten en fruit. Ook vette vis (zoals sardientjes, makreel, haring en zalm) draagt bij aan goed werkende mitochondriën. In deze vissoorten zit namelijk het omega 3 vetzuur DHA. Van DHA is aangetoond dat het ontstekingsremmend werkt omdat het signaalstoffen die ontstekingen bevorderen (cytokines) kan terugdringen. Hoe beter de mitochondriën met elkaar en andere cellen kunnen communiceren, des te beter. Eet je liever geen vis? Dan is Omega 3 een goed 100% plantaardig alternatief.3. INTENS SIVERA BRANDNETEL EN ALOE VERA DRANK

Er zijn supplementen die de mitochondriën van buitenaf positief te beïnvloeden.

Intense sivera : Want met bloesemhoning en brandnetelextract smaakt het niet alleen goed, maar geeft het ook vitaliteit aan jouw cellen en levensvreugde!

Met 3-voudige kracht voor meer vitaliteit

+ STABILISATIE: Ondersteunt de bloedvaten en de bloeddruk + SUPPLIES: Verbetert de rol van het cardiovasculaire systeem als leverancier van voedingsstoffen2 + Beschermt cellen tegen oxidatieve stress3.

Dit is een soort katalysator voor je mitochondriën.

EN VOORAL ADEM !


Laat je hieronder een reactie onder als je zelf tips hebt ?

of heb je vragen laat het horen.


Patricia, shiatsu en qigong therapie


vond je dit een interessant artikel, deel het !


116 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובה אחת

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
חבר/ה לא ידוע/ה
25 באפר׳ 2023

Super bedankt voor deze mooie en interessante uiteenzetting💕

לייק
bottom of page